Unë e lejoj fëmijën tim të krijojë identitetin e tij gjinor. Përvoja ishte një dhuratë për ne të dy

   Shkrimi i publikuar në faqen e Ambasadës PINK, është marrë nga prestigjozja TIME. Autorja e këtij shkrimi KYL MYERS, është diplomuar në Ph.D. in sociology. Kjo esse është shkëputur nga libri “Raising Them: Our Adventure in Gender Creative Parenting”.  

 

"Çfarë keni?" Ndërsa  qëndroja në radhë në zyrën postare apo në një biletari në teatër dhe kinema, shpesh kuptoja që një i huaj ngulte sytë dhe kureshtjen e tij në barkun tim.  Duke menduar pozitivisht, mendoja se po më bënin një pyetje të thjeshtë me një përgjigje të thjeshtë: A është djalë apo vajzë?

Nëse dëshirojmë të jemi teknikë, partneri im Brent dhe unë kishim zbuluar kromozomet seksuale të fëmijës tonë në fazat e hershme të shtatzënisë sime, dhe ne kishim parë organet gjenitale gjatë skanimit të anatomisë. Por ne nuk menduam se ato informata nuk treguan asgjë për gjininë e fëmijës tonë. E vetmja gjë që dinim me të vërtetë për foshnjën tonë është se ishte njerëzor, brez pas brezi dhe do të quhej Zoomer. Ne nuk do të caktonim një gjini ose do të zbulonim anatominë e tyre riprodhuese për njerëzit që nuk kishin nevojë të dinin dhe ne do të përdornim përemrat personalë neutralë gjinorë ata, prej tyre dhe e tyre. Ne imagjinonim se mund të kalonin vite para se fëmija ynë të na tregonte, në mënyrën e tyre, nëse ata ishin një djalë, një vajzë, jo binare ose nëse një identitet tjetër gjinor i përshtatej më shumë. Deri atëherë, ne ishim të përkushtuar për të rritur fëmijën tonë pa pritjet ose kufizimet e binarit gjinor.

Unë jam diplomuar në studimeve gjinore dhe disponoj edhe një Ph.D. në sociologji. Në dekadën para se të lindte Zoomer, ishte fjalë për fjalë puna ime të studioja dhe edukoja të tjerët për gjininë. Nuk kishte mungesë të statistikave të pabarazisë gjinore, por unë ndjeva besim se përparimi drejt barazisë gjinore po merrte një vrull të ri. Në kursin tim të Sociologjisë së Gjinisë dhe Seksualitetit, unë ligjëroja mbi diskriminimin ndaj njerëzve të vegjël, ndëshkimin e amësisë, shkallën më të lartë të vetëvrasjeve nga burrat, dhunën ndaj grave transgjinore me ngjyrë dhe mënyrën e ndërthurjes së njerëzve - të lindurit me tipare biologjike që nuk janë tipike djalë ose vajzë – stigmatizohen ose neglizhohen plotësisht. Por unë gjithashtu kam dhënë mësime për fitoren e barazisë së martesave të të njëjtit seks, më shumë gra që garojnë për zyra, baballarët që kërkojnë leje familjare, rritjen e dukshmërisë së aktorëve transgjinorë në media dhe lëvizjen për t'i dhënë fund operacionit ndër-seksual.

Me çdo semestër të ri, numri i studentëve që më kërkonin t'i thërrisja me emra të ndryshëm dhe të përdornim përemra të ndryshëm nga sa ishin dhënë në lindje, u rrit. Gratë deklaruan se po përjetonin seksizëm nga profesorët e tyre të kimisë. Burrat shfrynin presionet e maskilitetit. Këta të rinj 18 deri 20 vjeç po ndiheshin të shtypur nga stereotipet gjinore. Unë munda të lidh situatat. Unë u rrita si vajzë në kishën Mormone dhe u desh shumë kohë që unë të zgjidhja veten nga kushtëzimi se të vetmet gjëra që duhej të dëshiroja (dhe mund të isha mirë) ishin martesa dhe amësia.

Që tani mund të shihja sesi fillojnë pabarazitë gjinore në fëmijëri. Si vajzat bëjnë më shumë punë shtëpie sesa djemtë dhe nuk i jepet ndihmë aspak. Si fëmijët vishen me këmisha në të cilat shkruhet "më vjen keq djem, babi im thotë që nuk mund të dal me askënd deri sa të jem 30 vjeç", megjithatë kur një fëmijë thotë se është homoseksual, i thuhet se janë shumë të vegjël për ta ditur këtë. Si dekurajohen vajzat nga kandidimi për qeverinë studentore. Si dekurajohen djemtë për të luajtur me kukulla. Si dëbohen të rinjtë queer dhe trans nga shtëpitë e tyre. Njerëzit më kanë kërkuar të provoj se prindërimi krijues gjinor duhet të ketë rezultate pozitive. Do ta sfidoja dikë që qeni guxon të provojë se fëmijëria hipergjinore është një sukses i zhurmshëm.

Fëmijët shkojnë më mirë në mjedise ku pranohen për atë që janë. Rezultatet negative që shpesh përjetohen nga të rinjtë queer dhe trans janë zbutur nga familjet dhe miqtë mbështetës. Prindërit marrin masa paraprake për t'i mbajtur fëmijët e tyre të shëndetshëm dhe të sigurt duke i regjistruar në mësime noti, duke i mësuar të qëndrojnë larg zjarrit dhe duke prerë ushqimin në copa të vogla. Mbajtja e hapësirës për mundësinë që një fëmijë mund të jetë trans ose jo binar ose queer është gjithashtu një kujdes parandalues.

Qëllimi i prindërimit krijues gjinor nuk është të eliminojë gjininë - qëllimi është të eliminojë shtypjen, pabarazitë dhe dhunën me bazë gjinore. Qëllimi nuk është të krijojmë një botë pa gjini; është të kontribuosh për një gjini. Ne si shoqëri kemi një mundësi për të tronditur socializimin gjinor të fëmijërisë në një mënyrë që krijon mosha madhore më të shëndetshme dhe të barabarta për të gjithë. Çfarë kemi për të humbur? Patriarkalizmi?

Disa muaj para shtatzanisë sime, vura re se një të ri që vraponte shumë shpejt dhe kishte banerin e vrapuesit më të shpejtë të shkollës së mesme lokale. Mendova – “Mezi po pres derisa të kem edhe unë një të vogël që mund të kandidojë për këtë!

Tre vjet më vonë, unë u largova nga ajo pistë me lot në sy pasi zbulova se pavarësisht garancive për të kundërtën, vajza 2 apo 3 vjeçe do të vraponte në mënyra të ndryshme nga djemtë. "Nuk do të vrapoj unë?" Më pyeste Zoomer pyeti ndërsa largoheshim. U ndjeva shumë keq kur u largova. Zoomer thjesht donte të kandidonte. Por gjithashtu do të isha ndjerë Akoma më keq nëse do të kisha qëndruar. Janë këto momente që mbjellin farërat se djemtë dhe vajzat janë në mënyrë dramatike të ndryshme, dhe në rastin e vrapimit, djemtë janë më të mirë. Unë refuzova që familja jonë të merrte pjesë.

Përvoja ishte zhgënjyese, në mos e papritur. Kur isha shtatzënë, ëndërroja situata hipotetike me pediatër mizorë që nuk pranonin të përdornin përemrat vetorë dhe shoqëruesit e fluturimit që trajtonin Zoomer si një stereotip dhe me ankth mendoja se si do të reagoja ndaj këtyre rrethanave. Kisha frikë se anëtarët e familjes sime mund të ishin aq nervozë kur përdorin aksidentalisht një përemër gjinor për Zoomer, aq nervozë sa të më ofendonin, saqë do të distancoheshin nga ne.

Por, në pjesën më të madhe, katër vitet e fundit nuk janë përshkuar me lot dhe grindje (të paktën jo më shumë lot sesa do të gjenit në çdo shtëpi të një fëmije të vogël dhe prindërve të lodhur). Jeta jonë duket jashtëzakonisht njësoj si e shumë familjeve të tjera, e mbushur me gëzim dhe pohim. Dhe ngjyra. Shumë ngjyra.

Kur njerëzit mendojnë për neutralizmin gjinor, mendja e tyre shpesh shkon në një gamë ngjyrë gri, ngjyrë bezhë, apo me palete me ngjyrë patate. Por ne nuk e veshim Zoomer me copa thasësh, ose nuk u japim atyre vetëm lodra me ngjyrën e grurit.  Ne u japim atyre opsione, dhe ata me kujdes mendojnë se çfarë u pëlqen më shumë. Për një kohë, ngjyra e preferuar e Zoomer ishte vjollcë; më pas ishte portokallia. Ata zgjedhin çarçafët rozë, vjollcë; çorapet e kuqe si zjarri; dhe këpucët për ecje në mal ngjyrë vjollce. Ata dëshironin Makinat Tërheqëse një herë dhe ato Minnie Mouse herën tjetër. Zoomer ka një qen me emrin Dante që shkon kudo me ta dhe një kukull që e quajtën DeeDee. Zoomer pëlqen Play-Doh dhe formon kafshë me ngjyrë neoni duke pretenduar ti ushqejë ato.  Ata thonë: "Unë nuk do ta ha". Pastaj shoh që dhëmbët e tyre janë blu të ndritshëm dhe ata, në fakt, janë përpjekur ta hanë atë.

Një kritikë e zakonshme e prindërimit krijues gjinor është se "fëmija do të hutohet", por Zoomer nuk duket aspak i hutuar. Në fakt, ata kanë një kuptim me më shumë nuanca të seksit dhe gjinisë sesa shumë të rritur. Ne i mësojmë ata të përdorin fjalë neutrale gjinore derisa një person të na tregojë për veten e tyre. Ne i quajmë fëmijët miq. Ne i kemi mësuar Zoomer-it për trupin e tyre pa përdorur etiketa djalë-vajzë. Zoomer e kupton që disa vajza kanë penis dhe disa djem kanë vagina, dhe disa fëmijë interseksualë I kanë të dyja. Zoomer e di që disa baballarë mbeten shtatzënë dhe disa prindër jo binarë quhen Zazas. Në ditët e hapura shkollore, unë u them mësuesve, “Ju lutemi, mos I tulatni ata dhe luftoni me ta. Ju lutemi komplimentoini thonjtë e këmbëve të tyre që I kanë të lyera dhe mos i lini të baltosen. Quajini ata të bukur dhe simpatikë; të ndjeshëm dhe të guximshëm. Jepuni atyre mundësinë për të luajtur me taka apo edhe dhe kompletin e kuzhinës. ” Meqenëse Zoomer është rritur me një fokus në përfshirjen, ata kanë një instinkt për t'i bërë të gjithë të ndihen të mirëpritur. Kur një personazh në një shfaqje për fëmijë thotë: "Përshëndetje, djem dhe vajza!" Zoomer shton, "Dhe shokë jo binarë!"

Një shoqe e imja më tregoi kohët e fundit, se kur ajo zbuloi për herë të parë se si do të prindëroja kishte menduar se “Kjo do të jetë punë e pafund për Kyl”. "Por tani unë në të vërtetë mendoj se ju jeni kaq me fat dhe keni qënë shumë largapamëse," tha ajo. “Unë shpenzoj të gjithë kohën time duke shembur muret, që njerëzit po përpiqen të ndërtojnë rreth vajzave të mia. Njerëzit nuk po përpiqen të ndërtojnë mure rreth Zoomer sepse nuk dinë se cilat mure të ndërtojnë".

Doja t’i bëja një dhuratë fëmijës tim. Dhurata se si duhet të shihte njerëzit, si më shumë sesa thjesht një gjini. Dhurata e të kuptuarit të gjinisë si komplekse, e bukur dhe e vetëvendosur. Nuk e kisha marrë parasysh se sa dhuratë do t’i bëja edhe vetes. Ndërsa po kuroja një përvojë që Zoomer të vinte në identitetin e tyre, unë padashur fillova të shikoj nga afër edhe timen.

Një ditë, unë dhe Zoomer po luanim fshehur. Ata mbyllën sytë ndërsa u fsheha në qilar, dhe më pas ecën nëpër shtëpi duke imituar fjalët që përdorim kur përpiqemi t'i gjejmë. “Mami, ti në një bimë? Jo… mami, ti nën kolltuk? Jo ” Ndërsa u afruan, ata thirrën: “Kyl! Ku je ti?

Prindërimi krijues gjinor vjen me një pasqyrë gjigande dhe më detyron të pyes veten: “Kyl! Ku je ti? ” Unë kam ekzaminuar identitetin dhe shprehjen time gjinore më shumë në katër vitet e fundit sesa kam pasur në tre dekadat para se të bëhesha prindi i Zoomer. Ndërsa jam përpjekur të krijoj një mjedis ku Zoomer është i lirë nga zinxhirët e gjinisë binare, unë jam duke punuar për të kuptuar se çfarë lidhje është autentike me gjininë time dhe çfarë është përshkruar për mua, dhe a është madje e mundur të bëj diferencimin në këtë pikë? Unë e dua trupin tim, por nuk më pëlqen që për shkak të tij m'u caktua një rol specifik gjinor. Në fillim të të 30-ave, dola nga kutia e vajzave në të cilën u vendosa në vitin 1986. Po provoj etiketime dhe përemra të rinj, dhe duke i dhënë vetes të njëjtën inkurajim për të luajtur me gjininë që po i jap fëmijës tim.

Jo të gjithë kanë mbështetjen që kemi Brent dhe unë. Ne krijuam një prindërim krijues gjinor në familjet tona, dhe ata vendosën të na pranonin e ndiqnin. Ata morën pjesë në punën emocionale dhe morën përsipër të edukonin familjen tonë të gjerë dhe bashkëpunëtorët e tyre, fqinjët dhe miqtë. Ata janë kampionë në përdorimin e përemrave vetorë gjinorë. Disa nga miqtë e mi nuk kanë qenë aq me fat. Ata kanë humbur kontaktin me anëtarët e familjes ose kanë marrëdhënie të tensionuara për shkak të vendimit të tyre për tu bërë prindër krijues gjinor. Unë njoh një gjysh ose gjyshe që mban një grumbull veshjesh, kështu që sa herë që mbesa e tyre krijuese gjinore vjen, ata i ndryshojnë ato nga veshja që fëmija ka zgjedhur për t'i vendosur në trup diçka më stereotipike të lidhur me seksin e tyre. Disa nga anëtarët e familjes së miqve të mi kanë thirrur shërbime mbrojtëse të fëmijëve, duke raportuar se nipi i tyre po abuzohet, thjesht sepse nuk u ishte caktuar një gjini. Kjo është gjithashtu një arsye që unë ndjehem e fortë kur kryej detyrën si avokat publik për prindërit në këtë mënyrë - shumë të tjerë nuk kanë sigurinë, mbështetjen dhe burimet për të folur hapur për këtë.

Rreth ditëlindjes së tyre të katërt, Zoomer filloi të deklaronte një identitet gjinor dhe të pretendonte disa përemra gjinorë. Unë dhe Brent po nderojmë identitetin dhe shprehjen e Zoomer dhe po u përgjigjemi të gjitha pyetjeve të tyre në një mënyrë të përshtatshme dhe gjithëpërfshirëse për moshën. (Unë po i përdor këtu sepse Zoomer është ende duke eksploruar gjininë dhe unë dua që ata të kenë një farë autonomie mbi mënyrën se si vetë ata ndajnë identitetin e tyre me botën.)

Unë jam dëshmitar i fëmijës tim që krijon gjininë e tij - dhe kur Zoomer t’ja arrijë, do të jetë një realitet husmë më i mirë se ai që mund të kisha imagjinuar ose caktuar. Në vend që t’u tregojmë fëmijëve se kush duhet të jenë, mbase janë fëmijët ata që do të na mësojnë se si të jemi. Thjesht duhet të lëmë në rrugën e tyre.

Myers është autori i Ngritja e Tyre: Aventura jonë në Prindërimin Krijues Gjinor, nga e cila është përshtatur kjo ese.

 

Shkrimin mund ta gjeni në versionin original në linkun e mëposhtëm:  https://time.com/5885697/gender-creative-parenting/

Mbështetësit Dhe Partnerët